събота, 5 април 2008 г.

A l'anglais

Председателят на Асоциацията на млекопроизводителите Андриан Цаконски бе задържан от полицията в сряда, защото се опита да заколи теле в знак на протест срещу спрените евросредства. Забраната за демонстративно колене на животни дошла от директора на Националната ветеринарно-медицинска служба Жеко Байчев. Ветеринарната служба го е санкционирала за нехуманно отношение към животните. Цаконски от своя страна обяснил, че са заклани животни, защото: “правим курбан за берекет вересия да се помине Жеко Байчев, за да се родим ние”.

Източник: Mediapool.bg

Полицията арестува Андрин Цаконски пред очите на сина му. Това стана по време на организирания край врачанското село Алтимир протест на животновъди, предаде кореспондентът на Агенция „Фокус”. Фермерът бе предупреждаван неколкократно, че няма право да заколи животни на поляната. За да изпълни тази част от полицейското разпореждане, той качи животните в покритата каросерия на тежкотоварен камион. Стигна се до заколване на едно животно, друго остана да се гърчи недоумъртвено, въпреки възгласите на хората, които молеха полицаите да го доубият. Трето животно и сега лежи живо до мъртвото и полумъртвото теле в каросерията на камиона. При опита на Цаконски да заколи животните, в каросерията на камиона нахълтаха полицаи, сложиха му белезници, арестуваха и другите трима с него. Това предизвика тълпата, която започна да дюдюка и да свирка. Цаконски бе качен в полицейски автомобил и откаран в полицията.Хората останаха на поляната, като непрекъснато някой се провиква, че „правителството трябва да си ходи, че това е война със земеделския производител, че арестът на Цаконски е несправедлив”

Източник: агенция Фокус

Още преди животното да бъде доубито, фермерът беше откаран в полицията. За да не се мъчи телето, се наложи други стопани да го умъртвят. От планираните да бъдат заклани три телета остана живо само едно, тъй като колега на Цаконски успя да ликвидира още едно добиче. Малко преди да бъдат арестувани, Цаконски и още няколко фермери запалиха огромен огън, където искаха да опекат месото от мъртвите телета. Докато траеше цялата касапница, до протестиращите се примъкна търговец на сладолед и земеделците започнаха да се разхлаждат в жегата.


Източник: Big.bg

Няма коментари: